Skip to content

De voordelen van de kou

disponibilité

De voordelen van de kou
22.02.2022

Gewikkeld in onze jassen, klaar om mutsen en sjaals aan te trekken, vluchten we voor de kou. En toch, de kou is goed voor ons! Dit is misschien moeilijk te geloven voor degenen die hun kindertijd hebben doorgebracht met "Bedek je maar, anders word je ziek". Alsof de kou een risico is dat nooit genomen mag worden. Volgens Anne-Marie Filliozat, psychoanalyticus en psychosomaticus, heeft deze waarschuwing ons eindelijk overtuigd van ons onvermogen om ons aan te passen aan temperatuurschommelingen. Inderdaad, "woorden, overtuigingen en mentale voorstellingen werken in op het lichaam. Dit maakt ons koud in de globale zin van het woord". Kijk maar eens naar jezelf in de winter: nek naar beneden, hoofd naar beneden, lichaam samengetrokken... Een houding die het gevoel van kou versterkt. Dus als de komst van de kou u de winter doet vrezen, moet u weten dat het ook heel goed voor uw gezondheid is. Zullen de onvermoede deugden u de smaak van winterwandelingen geven?

1) De kou helpt je beter slapen

De winter is een vriend van je slaap. Wanneer we slapen, daalt onze lichaamstemperatuur lichtjes en dit fenomeen is de sleutel tot een rustgevende slaap. De winter is dan ook bijzonder bevorderlijk voor een gezonde slaap, aangezien de temperatuur in onze kamers dan lager is en wij onder goede omstandigheden in slaap kunnen vallen. Het is ook aan te bevelen te slapen in een kamer waar de temperatuur niet hoger is dan 19°.

2) Een wonderbaarlijke vetverbrander?

Ons lichaam slaat twee soorten vet op: "wit" vet, dat zich ophoopt en verantwoordelijk is voor overgewicht en zwaarlijvigheid, en "bruin" vet, dat essentieel is voor de goede werking van ons lichaam omdat het de energie levert die het lichaam nodig heeft. Volgens een studie die in het tijdschrift Cell Metabolism is gepubliceerd, lijkt het erop dat onder invloed van koude ongewenst wit vet wordt omgezet in bruin vet, dat gemakkelijker wordt afgevoerd. In plaats van een lang dieet, zou het voldoende zijn om wat tijd buiten door te brengen. Andere onderzoekers hebben aangetoond dat 15 minuten rillen in de kou gelijk staat aan een uur lichaamsbeweging. Het is tijd om naar buiten te gaan en de kou te trotseren!

3) De kou verbetert je bloedsomloop

In sommige landen is het gebruikelijk de douche te beëindigen met een koude douchestraal over het hele lichaam. Het koude water direct op de huid veroorzaakt vasodilatatie. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden, waardoor het bloed beter kan circuleren. Naast een betere oxygenatie van de organen beperkt dit verschijnsel ook het ontstaan van spataderen en vertraagt het haaruitval. Koude maakt ook endorfines vrij (die pijn en stress verminderen en een gevoel van euforie geven) en verhoogt de hoeveelheid lymfocyten, de immuuncellen. Het is aangetoond dat herhaalde blootstelling aan koude ons afweersysteem stimuleert en onze stemming verbetert.

4) Cryotherapie, wanneer koude geneest

Koude is altijd aanbevolen door artsen om ontstekingen te verminderen. Uit deze voorouderlijke methode is een wetenschap geboren: cryotherapie. Deze techniek, die vooral door topsporters wordt gebruikt, bestaat erin de patiënt gedurende drie minuten bloot te stellen aan temperaturen tussen - 110°C en - 140°C. Dit verlicht lichaamspijn en werkt als een psychische stimulator. Door de stofwisseling te stimuleren, regenereert de koude zowel het lichaam als de geest.

Hoe zit het met kinderen?

Tegenwoordig spelen kinderen minder vaak buiten dan vroeger. Een van de redenen hiervoor is het tempo van het moderne leven: door drukke gezinsschema's en uren die voor de schermen worden doorgebracht, hebben kinderen minder tijd om buiten te spelen. Maar peuters moeten buiten spelen, zelfs in de winter. Maak je geen zorgen: als je kind goed gekleed is en veel beweegt, zal het het niet koud hebben!

Galerie photos

Volg ons op social media

Site mapWettelijke bepalingen🍪-beheer
Copyright © Camping du Val de Bonnal • All rights reserved