Skip to content

5 goede redenen om deze zomer de Franche-Comté te bezoeken

disponibilité

5 goede redenen om deze zomer de Franche-Comté te bezoeken
26.02.2021

De 22 (voormalige) regio's van Frankrijk hebben van alles te bieden. Van de meest populaire bestemmingen, van de Atlantische kust tot de Middellandse Zee, van Bretagne tot de Alpen... Maar heel Frankrijk is rijk aan natuurlijke, architecturale en gastronomische toppers, die het grote publiek vaak niet kent. Onze mooie streek Franche-Comté is één van deze ongekende maar prachtige streken.

1. Meren en watervallen

We hebben geen zee of oceaan in de Franche-Comté, nee, dat hebben we niet. Maar we hebben iets veel beters!
De streek heeft prachtige meren, vooral in het departement van de Jura (39). De meren van Narlay, Ilay, Petit en Grand Maclu zijn populaire bestemmingen tijdens de zomer. U kunt er zwemmen en kamperen op een van de vele campings in de omgeving, maar het is aangeraden vooraf te boeken als u wilt blijven overnachten. De meren van Chalain, Vouglans en Saint-Point zijn ook een bezoekje waard. Er zijn ook enkele mooie vijvers in het departement van de Haute-Saône.
Wat watervallen betreft zijn wij gezegend, ook al zijn ze in de winter uiteraard veel indrukwekkender. We kunnen de zeer beroemde Saut du Doubs of de watervallen van Hérisson noemen, de grote waterval bij de site van Consolations-Maisonnettes, de Source de la Loue of de zeer mooie waterval van Tufs.

2. Wandelen en natuursporten

Voor de liefhebbers van wandeltochten zijn er duizenden wandelroutes, met of zonder hoogteverschil. Ervaren wandelaars kunnen de Grande Traversée du Jura ondernemen, die u langs de hele halvemaan van de Jura voert over de mythische GR®5 en GR®9.
Ook fietsers laten zich niet uit het veld slaan, vooral in de Haut-Doubs.
U kunt ook aan canyoning doen op magische plaatsen, kanoën op de rivieren de Loue of de Ognon, raften, windsurfen, klimmen, speleologie... en nog zoveel meer.

3. Gastronomie 

Na de inspanning, de beloning! De streek heeft geen gebrek aan lekkere drankjes en delicatessen om de veeleisende buikjes van de Franche-Comté te stillen.
De lijst is niet volledig, maar we kunnen beroemde kazen noemen zoals de Comté, Morbier, Cancoillotte, Bleu de Gex en Mont d'Or. Wat gerookt vlees betreft, worden we ook verwend met de Morteau-worst en zijn kleine broertje, de Montbéliard-worst. Wij verwennen onze smaakpapillen ook met kip met gele wijn uit de Jura of een lekkere deegbakjes met morieljes. Wat zoetigheid betreft, kunt u proeven van de "gâteau de ménage" en de "galette comtoise", erg populair bij Driekoningen.
Wat drank betreft, heeft Le Pontarlier de beroemde Pastis lang overschaduwd. De wijnen van de Jura worden ook zeer gewaardeerd door veeleisende fijnproevers, met name Macvin en vin jaune. Liever bubbels? Geen probleem, de crémant du Jura zal u zeker smaken. Wat de niet-alcoholische producten betreft, denken we aan de beroemde "Jura Cola", een limonade die iedereen smaakt (zoals "La Mortuatienne") en al dan niet biologische vruchtensappen, om er maar enkele te noemen.

4. Bouwkundig erfgoed 

Naast zwemmen, eten en sporten, krijgt u de gelegenheid om echte architecturale juweeltjes te doorkruisen. Veel plaatsen zijn een stop waard. We kunnen natuurlijk de Comté-hoofdstad Besançon en de citadel van Vauban noemen, die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. In dezelfde stijl kunt u een bezoek brengen aan de citadel van Belfort (90) en zijn beroemde leeuw die over de stad waakt, gemaakt door Auguste Bartholdi. Aan de Jurakant vindt u het mooie stadje Dole en kunt u heerlijk wandelen tussen de prachtige wijndomeinen rond Arbois en Poligny.
De Franche-Comté is ook rijk aan mooie kleine stadjes en dorpjes. We kunnen Pesmes in de Haute-Saône noemen, een van de mooiste dorpen van Frankrijk, maar ook Ornans in de Doubs, de geboorteplaats van Gustave Courbet, de beroemde schilder uit de 19e eeuw.
Als u beslist uw verblijf in de Franche-Comté door te brengen, zult u ook Arc-Et-Senans en zijn Koninklijke zoutziederij, die sinds 1982 op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, weten te waarderen. Aarzel niet om het Château de Joux in de Haut-Doubs te bezoeken. De streek kan ook trots zijn op zijn vele kastelen, ook al schreeuwt hij dat niet van de daken!

5. Een behouden regio

"Franche-Comté, waar is dat? » Ja, hoe mooi de streek ook is, het is nog steeds ongekend. Zelfs de meeste Fransen vinden het moeilijk om het precies op een kaart te lokaliseren. Dit is een groot voordeel voor wie zijn vakantie in alle rust wil doorbrengen, ver weg van de mierenhopen van Zuid-Frankrijk; vooral in de huidige coronacontext, waar iedereen afstand probeert te houden en dichter bij de natuur te komen. Dus het staat vast, deze zomer gaan we de Franche-Comté veroveren! 

Volg ons op social media

Site mapWettelijke bepalingenCookies
Copyright © Camping du Val de Bonnal • All rights reserved